Trivselregler
Informationen nedan uppdaterades senast: 2024-11-16
Källsortering
Avfall källsorteras och föreningen inför Fastighetesnära insamling av förpackningsmaterial från Hushåll - FNI.
Övrigt avfall ska lämnas till kommunen för återvinning. Knivsta kommun kan komma att debitera oss extra om vi inte sköter källsorteringen. Närmsta återvinningsplats ligger vid korsningen Brunnbyvägen/Skogsgläntevägen. Tänk på att inte överfylla kärlen då det innebär ökad risk för skadedjur. Vi har kärl på bägge sidor av vårt område som kan användas.
Vi har även en kompost för trädgårdsavfall bredvid vår grillplats som samtliga boende kan nyttja. Tänk på att grova grenar, lecakulor, plastkrukor och annat som ej förmultnar istället kan lämnas på kommunens återvinningscentral.
Husdjur
Hundar som rastas på föreningens område tar vi för givet att ägare plockar upp efter sig. De som har katt som rör sig fritt utomhus förväntas ta särskilt ansvar för att rensa lekplatsens sandlåda från kattbajs då det är barnens lekområde.
Musik och ljud
Våra hus är mycket lyhörda gällande vissa ljud, exempelvis steg från övervåning, saker som tappas i golvet eller om man springer i den utvändiga trappen. Även hopp på balkongerna genererar mer ljud än man kan föreställa sig för den som bor under.
Det är skillnad på att bo i ett trähus gentemot tex ett hus i betong gällande ljud.
Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse av styrelsen kan i allvarligare fall komma att bli uppsagd från lägenheten. Skyldigheten gäller i lägenheten men också på balkong, i trädgårdar och på de gemensamma ytor som finns inom föreningens område.
Reglerna gäller dygnet runt, men är extra angelägna att följa från kl 22:00 på kvällen till kl. 07.00 på morgonen. På helger gäller till 08:00 på morgonen lördag och söndag, samt tyst efter kl. 23:00 fredag och lördag. Man bör undvika att köra tvätt- eller diskmaskiner under denna tid, spela hög musik, gå med tunga steg i framförallt sovrummen mm. Vi bor i lägenheter och inte i villor, med andra ord får man räkna med att en viss störning sker under dagtid, t ex av barn, steg, musik, hantverkare osv. Planerar ni att ha en fest, hantverkare eller något annat som kan tänkas vara störande för dina grannar, prata med grannarna innan. Det är alltid trevligare om man meddelar sina närmaste grannar och även visar hänsyn. Vid enstaka tillfällen kan föreningen godta att en enskild medlem har fest i sin lägenhet som håller på efter 23.00, och då fredag eller lördag kväll. Medlemmen måste dock minst 1 vecka före festens datum meddela samtliga andra medlemmar i huset.
Parkering och Gästparkering '
Vi har alltid minst 1 gästparkering på vardera sida inom vår förening. Det är dem platser som är närmast förråden. Här är det fritt fram för besökare att parkera, dessa är ej avsedda för boende. Det kan finnas fler platser tillgängliga för gäster, dessa är då markerade med besökare. Platser med nummerskylt hyrs av en boende och är ej avsedda för gäster. Har ni frågor om parkeringarna eller önskar att få hyra ytterligare en parkering kontakta då styrelsen.
Ombyggnationer
Ombyggnad av lägenhet inomhus eller ändringar utomhus som påverkar fastighetens utseende och helhetsintryck skall alltid meddelas styrelsen innan igångsättande av arbetet. Exempel på detta kan vara:
· Markis (avtal med styrelsen krävs)
· Balkongskydd
· Insynsskydd (spaljé), får sättas upp av lägenheter på markplan (avtal med styrelsen krävs)
· Staket, får sättas upp för att avgränsa tomt och skall se ut som befintliga staket
· Grind, får sättas upp av lägenheter med balkong
· Ändring av planlösning
Skottning
Vi har avtal med firma som utför skottning och sandning av den stora parkeringsytan samt transportytan däremellan. Övriga områden måste vi skotta själva. Dessa ytor innefattar vid entréerna, vid gästparkeringarna, vid brevlådorna och vid soptunnorna. Här förväntas alla boende gemensamt hjälpas åt att hålla ytorna snöfria. Exempelvis är det viktigt att snön försvinner runt avfallsutrymmena, annars kommer kommunen inte tömma våra sopkärl. Runt bilarna ansvarar man själv för snöröjning vid den P-plats som hör till bostaden och för den P-plats man eventuellt hyr extra.
Medlemmar som bor på övervåning har tillåtelse att skotta bort snö från balkongen ner på grannens gräsmatta.
Snösläde att låna för skottning finns på förrådens kortsidor. Sandlåda finns vid sopkärlen vid hus 31.
Trivseldagar
Föreningen har 2 gånger om året så kallade Trivseldagar. Syftet med dessa dagar är att utföra enklare underhåll av våra gemensamma ytor samt lära känna sina grannar. Alla boende förväntas delta på trivseldagarna, frånvaro ska meddelas i förväg. Kan man inte delta under dagen förväntas man ändå bidra till underhåll på något sätt. Vi är alla gemensamt ansvariga för att hålla våra bostäder och området i fint skick, det höjer värdet på våra bostäder, något alla har nytta av, och det gör även att vi har ett fint område att bo i. Nu har föreningen även en trivselgrupp som består av Frida Forsberg (33c), Anki Eriksson (35c) & Lisa Asplund (37c). Trivselgruppen skickar ut kallelser inför städdagar samt anordnar någon gemensam träff varje år för att öka gemenskapen. Ni kan även nå trivselgruppen om ni har några frågor på: trivselgruppenmorkulle@outlook.com
Grillning
Det är tillåtet att grilla på balkonger och uteplatser. För att störa grannar så lite som möjligt så rekommenderas i första hand gasol- eller elgrill på balkonger och uteplatser. Kolgrill får användas. För allas trevnad är det önskvärt att tänka på grillens placering så att man stör så lite som möjligt med exempelvis grill-os och så att inte brandsäkerheten riskeras, exempelvis för nära fasad eller under markis.
Grillplats i dungen
Grillplatsen i dungen får nyttjas av alla boende. Det finns inget bokningssystem för denna. Lämna grillplatsen i gott skick efter användande. Boende som startat elden är också ansvarig för att släcka den innan grillplatsen lämnas.
Balkongerna
Balkonger måste skottas av säkerhetsskäl, speciellt om det kommer stora mängder snö, våra balkonger klarar annars inte tyngden. Skottning av balkong utförs av den som bor i lägenhet med balkong. Förutom skottning finns det andra särskilda regler gällande balkongerna. Vattenpooler större än en mindre plaskpool för barn får ej sättas på balkongen. Sådan pool måste tömmas på annat sätt än genom att hällas ut på balkongen då balkongerna heller inte är dimensionerade för att ta emot något annat än regnvatten. Stora vattenmängder som hälls ut på balkongen orsakar läckage till boende på bottenvåning. Tänk också på det om ni vattnar stora mängder vatten på exempelvis växter. Balkongerna får tvättas av med större vattenmängder vid enstaka tillfällen, informera då gärna grannen under innan så att ömtåliga saker kan tas undan.
Boende på balkong ansvarar själv för löpande underhåll av balkongen, som tex inoljning av räcken och golv vilket ska göras regelbundet för att säkerställa livslängden på balkongerna.
Trapporna
Trapporna utgör utrymningsväg för boende på övervåningarna och får därför ej blockeras. Utrymmet under trappan är gemensamt och kan användas av husets samtliga boende som exempelvis cykelparkering. Serviceskåp ska alltid vara tillgängliga och fasta konstruktioner är ej tillåtna då de kan förhindra eventuella servicearbeten på trapporna.